Maca: Superpotravina s mnoha zdravotními výhodami

Maca: Superpotravina s mnoha zdravotními výhodami

Maca, botanicky známá jako Lepidium meyenii, je rostlina původem z peruánských And, která se stává stále oblíbenějším doplňkem stravy díky svým mnohostranným zdravotním výhodám. Zde je pohled na to, proč by mohlo být užitečné zahrnout macu do svého stravovacího režimu.

1. Zvyšuje energií a vitalitu: Maca je často nazývána "peruánským ženšenem" kvůli svému pověstnému schopnosti zvyšovat energii a vitalitu. Obsahuje adaptogeny, které pomáhají tělu lépe reagovat na stres a mohou posílit celkovou fyzickou a mentální odolnost.

2. Podporuje hormonální rovnováhu: Maca má vliv na endokrinní systém, což může být prospěšné pro udržení hormonální rovnováhy. Mnoho lidí uvádí, že jim pomáhá s řešením příznaků menstruačních cyklů a symptomy menopauzy.

3. Zlepšuje libido a plodnost: Tradičně byla maca používána k podpoře sexuálních funkcí a plodnosti. Některé studie naznačují, že může zlepšovat libido u mužů a žen a pozitivně ovlivňovat reprodukční zdraví.

4. Zvyšuje kognitivní funkce: Maca obsahuje flavonoidy a antioxidační látky, které mohou podporovat kognitivní funkce a paměť. Pravidelné užívání maca může přispět k lepšímu duševnímu výkonu.

5. Posiluje imunitní systém: Díky svému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů může maca posilovat imunitní systém a chránit tělo před infekcemi.

6. Reguluje náladu a stres: Maca je adaptogen, což znamená, že může pomoci regulovat stresovou odpověď těla a zlepšit náladu. To může být zejména užitečné v moderním hektickém životním stylu.
Odeslat článek známému   Vytisknout